در حالیکه صبحهنگام معمولا مغزتان سرشار از انرژی بهنظر میرسد و شما را برای آغاز روز آماده میسازد، ممکن است از حوالی بعدازظهر دچار افت و خستگی ذهنی شوید. تحقیقات جدید نشان میدهند افزودن دانه یک میوه به صبحانه میتواند به حفظ تیزبینی و تمرکز در طول روز کمک کند.
مدتهاست که مصرف گردو با عملکرد خوب مغز مرتبط شناخته شده است، پس گنجاندن این دانه در صبحانه میتواند مفید باشد. بیایید علت آن را بررسی و نظرات کارشناسان را مرور کنیم…
مطالعهای که در مجله غذا و عملکرد (Food & Function) منتشر شده، ۳۲ فرد بزرگسال سالم ۱۸ تا ۳۰ سال را مورد بررسی قرار داده که دو نوع صبحانه نسبتا متفاوت مصرف میکردند؛ یکی شامل گردو، دیگری شامل همان میزان کالری اما بدون مغزهای خوراکی.
در این راستا محققان آزمایشهای شناختی و خلقی را پس از مصرف وعدههای غذایی مختلف روی شرکتکنندگان انجام دادند و فعالیت مغزشان را برای چندین ساعت پایش کردند. در این میان، نمونههای خونی شرکتکنندگان نیز دریافت شد.
نتایج نشان دادند که افراد تا شش ساعت پس از مصرف صبحانهای که شامل گردو بود، عملکرد بهتری در معیارهای مختلف مغزی از خود نشان دادند. کلر ویلیامز (Claire Williams)، عصبشناس و یکی از نویسندگان این مطالعه، در بیانیهای گفت: «مطالعهی انجامشده به تقویت این موضوع که گردو غذای مناسبی برای مغز است کمک میکند. مصرف یک مشت گردو در صبحانه میتواند برتری ذهنی را به ارمغان آورد.»
محققان دریافتند که افراد پس از مصرف دانه مورد بحث در انجام وظایفی که نیاز به برنامهریزی و اجرای همزمان چند کار دارند واکنش سریعتری نشان میدهند. آدریان وایت (Adrian Whyte)، دیگر نویسنده مطالعه و مدرس در دانشگاه وینچستر، افزود: «ما در تمام ساعات روز پاسخگویی سریعتری در انجام وظایفی که نیازمند توجه و تمرکز بودند مشاهده کردهایم.»
مصرفکنندگان دانه یادشده در آزمایشهای حافظه نیز عملکرد بهتری از خود نشان دادند. البته کارایی آنها طی دو ساعت نخست پس از مصرف صبحانه ضعیفتر بود.
چهچیز گردو را ویژه میسازد؟
تحلیل آزمایشهای خون افزایش اندکی در دسترسی بدن به گلوکز را پس از مصرف گردو نشان میدهند. آمیت ساچدف (Amit Sachdev)، مدیر پزشکی در بخش عصبشناسی دانشگاه ایالتی میشیگان، عقیده دارد گلوکز (معروف به قند خون) تقویتکننده فکر، حافظه و یادگیری است. احتمالا گردو به بهبود نحوه بهرهگیری بدن از ماده یادشده کمک میکند و بدین ترتیب قدرت مغز را افزایش میدهد.
جسیکا کوردینگ (Jessica Cording)، متخصص تغذیه، میگوید: «گردو منبع خوبی از چربیهای سالم است که میتواند به حفظ سطح قند خون کمک کند.»
این چربیها به جذب برخی مواد مغذی، از جمله ویتامینهای محلول در چربی نیز کمک میکنند. گردو همچنین در دریافت فلاونوئیدها موثر است. آدریان وایت میگوید: «شواهد رو به رشدی وجود دارند که نشان میدهند فلاونوئیدها، هم برای عملکرد قلبی – عروقی و هم رفتار شناختی مفید هستند.»
در نهایت، کوردینگ به این موضوع اشاره میکند که گردو در مقیاس غذاهای کمفرآوریشده قرار دارد، پس علاوه بر اینکه برای مغز مفید میباشد، برای روده نیز خوب است.