نخستین روز از ماه نوامبر – مصادف با دهم یا یازدهم آبان – برای بسیاری از مردم جهان آغاز فصل جشن به حساب میآید اما این روز برای گیاهخواران، بهخصوص افراد وگن (گیاهخواران مطلق) از جهت دیگری نیز حائز اهمیت است. آنها اول نوامبر را روز جهانی وگن میدانند؛ رویدادی سراسری که برای تشویق انسانها به تغذیه گیاهمحور درنظر گرفته شده. البته گیاهخواران تنها به این روز اکتفا نکرده، بهطور کلی نوامبر را ماه جهانی وگن میدانند.
پیشینه روز جهانی وگن
میتوان گفت وگنیسم از دهه گذشته وارد زندگیمان گشته است اما بذرهای این جنبش سالها پیش کاشته شده. انجمن وگن در سال ۱۹۴۴ در پی نشستی تاسیس شد که دونالد واتسون (Donald Watson)، فعال حقوق حیوانات، با گونهای از گیاهخواران در لندن داشت که از مصرف محصولات لبنی پرهیز میکردند. آنها درصدد انتخاب نامی برای این نوع گیاهخواری بودند و از میان اسامی چون «Dairyban» و «Benevore»، درنهایت نام Vegan انتخاب شد.
در سال ۱۹۹۴، لویز والیس (Louise Wallis)، ریاست وقت انجمن، طی پنجاهمین سالگرد تاسیس آن یعنی اول نوامبر، پیشنهاد نامگذاری این روز را بهعنوان روز جهانی وگن مطرح کرد. هدف او نهتنها برجستهسازی اهمیت تداوم یک انجمن وگن، بلکه تجلیل از این واقعیت نیز بود که کلمه «وگن» به زبان انگلیسی راه پیدا کرده است. این رویداد بهمرور به هفته وگن و سپس ماه وگن ارتقا یافت.
ایام یادشده فرصت مناسبی برای گسترش آگاهی در مورد مزایای بهرهگیری از رژیم غذایی گیاهی، هم برای انسانها، هم حیوانات و هم زمین هستند. در این میان، گیاهخواران مجال آن مییابند تا دانش خود را در اختیار دیگران قرار دهند.
برخی از مزایای گیاهخواری مطلق
رژیم وگن فواید بسیاری بر سلامت انسان دارد. در این میان میتوان به کاهش فشار خون، کلسترول و بیماریهای قلبی اشاره کرد.
مطالعات همچنین نشان میدهند بهرهگیری از رژیم غذایی گیاهمحور منجر به کاهش صدمات ناشی از صنایع غذایی به محیط زیست هم خواهد شد. بهعنوان مثال، پژوهشی در سال ۲۰۲۳ نشان داد روی آوردن به وگنیسم ۷۵ درصد کمتر از رژیمهای غذایی که روزانه بیش از ۱۰۰ گرم گوشت در آنها وجود دارد به انتشار گازهای گلخانهای، آلودگی آب و اشغال زمین خواهد انجامید.
وگنیسم بهترین راه برای حفظ سلامت خود، حمایت از حیوانات و همچنین سیاره خاکیمان است.
برگرفته از countryandtownhouse.com