آبهای بطریشده در بین انواع نوشیدنیهای بستهبندیشده از بیشترین و سریعترین رشد و گسترش برخوردار بودهاند. بیشتر مردم باور دارند که این آبها از کیفیت بالا و مطلوبی برخوردارند و برای سلامت مفیدند، ولی واقعیت این است که بطریهای پلاستیکی دارای مواد شیمیایی هستند.
آب حیاتیترین، فراوانترین و آشناترین ماده در سیاره زمین است. هرچند که آب بسیار عادی و شناختهشده بهنظر میرسد، ولی ما از اسرار شگفتانگیز آن هیچ نمیدانیم. زندگی در سیاره زمین، در اقیانوسها، به شکل یک تک سلولی در آب آغاز شده است و ما انسانها نیز زندگی خود را در مایع آمنیوتیک به شکل یک تکسلولی در آب آغاز میکنیم. آب عامل اصلی حیات است.
آبهای بطری شده در بین انواع نوشیدنیهای بستهبندی شده از بیشترین و سریعترین رشد و گسترش برخوردار بوده است. بیشتر مردم باور دارند که این آبها از کیفیت بالا و مطلوبی برخوردارند و برای سلامت مفیدند، ولی واقعیت این است که بطریهای پلاستیکی دارای مواد شیمیایی مضر از جمله PET در بطریهای نرمتر و همچنین BPA در بطریهای خشکتر هستند. BPA یک زینو استروژن است؛ یعنی مادهای که عملکرد استروژن را در بدن تقلید میکند و منجر به اختلالات هورمونی و رفتاری در زنان و مردان، بهویژه سبب کاهش پروژسترون در زنان و کاهش تستوسترون در مردان میگردد. جدای از این، مواد مضر دیگری، از جمله فتالاتها، پلیکربناتها، پیویسی و ونیلکُلراید نیز در این بطریها وجود دارند. مقداری از این مواد در آب درون بطری حل میشود؛ به ویژه هنگامی که بطری در مکان گرم و یا در مجاورت نور مستقیم خورشید قرار گیرد. همچنین در صورت انجماد آب در آنها، پلیمرهای این ظروف به گونهای تغییر میکند که مواد مضر بیشتری وارد آب میشوند، بنابراین باید از انجماد آب در این بطریها خودداری کرد.
متأسفانه شرایط توزیع و حمل و نقل بطریهای آب از سوی تولیدکنندگان، و نیز چگونگی نگهداری آنها در فروشگاهها، به طور اصولی رعایت نمیشود و معمولا قبل از این که به دست مصرفکننده برسد، برای مدتهای طولانی در مجاورت نور آفتاب یا گرما و سرمای شدید قرار میگیرد. این شرایط به تسریع تراوش مواد از بطری پلاستیکی به آب کمک میکند، در نتیجه به مرور زمان سبب آلودهشدن محتوی آنها میشود و سپس مصرف آنها در طولانی مدت میتواند موجب بروز مشکلات جدی مانند ایجاد سرطانهای پستان، پروستات، نازایی، ناباروری، اختلالات هورمونی، چاقی و … در مصرفکننده شود.
ادامه این مطلب را در مجله شماره پنج بخوانید.