پرش به محتوا

گیاه‌خواری و کنترل دیابت

گروه مطالعه تغذیه و دیابت انجمن دیابت‌شناسی اروپا طی مقاله‌ای در مجله رسمی خود (Diabetologia) مصرف غذاهای گیاهی‌ که به کمترین میزان ممکن فراوری شده باشند و همچنین کاهش مصرف گوشت قرمز را برای کنترل بیماری دیابت توصیه کرده است. این گروه رژیم‌های حاوی کربوهیدرات بسیار اندک مانند کتوژنیک را نیز به‌سبب پرخطر بودن توصیه نمی‌کند.

در این پیشنهادات – که به‌روز رسانی بر مقاله سال ۲۰۰۴ هستند – توصیه می‌شود غذاهای گیاهی کم‌فرآوری‌شده از قبیل غلات کامل، سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات، آجیل‌ها، دانه‌ها و روغن‌های گیاهی در عوض گوشت‌های قرمز و فراوری‌شده، نوشیدنی‌های شیرین حاوی شکر و غلات سبوس‌گیری مصرف شوند.

توصیه‌های پزشکی می‌گویند کسانی که دیابت دارند باید هر روز حداقل ۳۵ گرم فیبر مصرف کنند. فیبر در غذاهای گیاهی وجود دارد، نه غذاهای حیوانی، پس مصرف غذاهای گیاهی را تا جایی که می‌توانید بیشتر کنید تا سطح گلوکز و کلسترول خون و وزن‌تان متوازن شود.

نویسندگان می‌گویند پیشنهادات یادشده که مبتنی بر بررسی‌‌های سیستماتیک جدید و فراتحلیلی این گروه است، دستورالعمل‌های مبتنی بر شواهد را به متخصصان سلامت ارائه می‌دهد تا با بیماران در مورد مدیریت بیماری‌شان و پیشگیری یا بهبود دیابت نوع ۲ گفت و گوی سازنده‌ای داشته باشند.

در این مقاله رژیم‌های کتوژنیک حاوی کربوهیدرات بسیار پایین به این دلیل که می‌توانند منجر به هیپوگلیسیمی (قند خون پایین)، کتواسیدوز دیابتی (یکی از عوارض حاد دیابت) کمبود ویتامین و موارد معدنی و مرگ و میر بیشتر شوند، توصیه نمی‎شوند.

نویسندگان مقاله یادشده معتقدند غذاهای گیاهی و کم‌فراوری شده، علاوه بر تقویت سلامتی، تاثیرات منفی کمتری بر محیط‌زیست دارند.

به گفته هانا کاهلاووا – یکی از نویسندگان این مقاله و رئیس بخش تحقیقات بالینی در کمیته پزشکان متعهد – طبق تحقیقات بالینی انجام شده، این توصیه‌‌ها برای دنبال کردن یک رژیم غذایی‌ گیاه‌بنیان به‌منظور جلوگیری از رشد بیماری به شدت ضروری است و در صورت نادیده گرفته شدن، طی ۲۰ سال آینده آمار مبتلایان جدید بیماری دیابت به ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان خواهد رسید. کاهلاووا می‌افزاید: «تحقیق بالینی که انجام دادم، مزایای یک رژیم گیاه‌بنیان را برای پیشگیری از دیابت و بهبود آن نشان می‌دهد.»

Reynolds A, The Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes. Diabetologia. Published online April 17, 2023. doi:10.1007/s00125-023-05894-8